Alle Volvo’s vanaf volgend jaar begrensd op 180 km/u

1184

Vanaf 2020 mag er geen enkele verkeersdode meer vallen achter het stuur van een nieuwe Volvo. Althans, dat is het plan. Om die steile ambities waar te maken, gaat de autobouwer de topsnelheid van zijn modellen elektronisch begrenzen op 180 km/u.

Onze ingebakken fascinatie voor snelheid blijft voor een groot deel van het autopubliek een ietwat verdoken, edoch doorslaggevende factor bij de aankoop van een nieuw voertuig. Door een rationele bril bekeken hebben topsnelheden van 250, 280 of, in het geval van de Bugatti Chiron, 420 km/u natuurlijk geen enkele betekenis, toch blijft het een cijfer dat steevast vermeld moet worden op technische fiches, tijdens verkooppraatjes en tooggesprekken. Hoog tijd om ons tegen onszelf te beschermen, zo meent Volvo, dat al zijn modellen vanaf volgend jaar gaat begrenzen op 180 km/u.

“We willen een discussie opstarten over de vraag of autofabrikanten het recht, of zelfs de plicht hebben om technologie te installeren die het gedrag van de bestuurder beïnvloedt om snelheidsovertredingen, alcohol- en druggebruik en afleiding aan te pakken”, aldus CEO Hakan Samuelsson. “We hebben nog geen definitieve antwoorden op deze vraag, maar we vinden dat wij het voortouw in deze discussie moeten nemen.”

Behalve de geplande snelheidsbeperking onderzoekt Volvo ook hoe een combinatie van slimme snelheidscontrole en zogeheten geofencing-technologie de snelheid in de buurt van scholen en ziekenhuizen zou kunnen beperken.