WRC Mexico: Ogier dicteert

778

Sebastien Ogier heeft met overtuiging voor de vijfde keer in zijn carrière de Rally van Mexico gewonnen. Na een mislukte doortocht in Zweden mocht de Fransman pas als derde de baan op, het bleek een ‘strategisch’ voordeel dat hem weer helemaal terug in de titelrace brengt.  

De traditie wil dat de rally donderdagavond ingezet wordt in de straten en tunnels van werelderfgoedstad Guanajuato, maar de rallyvreugde werd al snel de kop ingedrukt door een losgekomen artificiële jump, waardoor Tanak, Neuville en Ogier een nominale tijd kregen.

Vrijdag kon het dan echt beginnen, maar voor Neuville werd het al meteen balen: een leegloper deed onze landgenoot terugtuimelen naar een 9de plaats. Het werd zelfs nog erger voor Hyundai, want ook Sordo en Mikkelsen moesten niet veel later met mechanische pech aan de kant. Ogier haalde het maximale uit zijn positie op de baan en sloot af op de eerste plaats, met in zijn zog het Britse geweld van Elfyn Evans en Kris Meeke. Leider in het kampioenschap Tanak deed wat hij kon als baanveger en reed rond op een verdienstelijke 4de plaats. Neuville wist zich, door de crash van Suninen en de pech van zijn ploegmaats alsook Latvala, opnieuw op te werken naar de zesde plaats, zij het op een goeie minuut van de leider.

‘Baanveger’ Ott Tanak had het, wegens zijn ondankbare startpositie, zeker niet onder de markt in Mexico. Met een knappe tweede plaats behoudt hij wel de leiderspositie in het WK-klassement.

Duel dat er nooit een werd

Kris Meeke was meteen bij de les en nam, mede door een lekke band van Ogier, de leiding over. Het ontluikende duel werd alweer snel een onemanshow toen ook Meeke af te rekenen kreeg met leeglopend rubber. Elfyn Evans kon nog enigszins in de buurt blijven van de Fransman, maar ook hij verloor stelselmatig tijd en moest uiteindelijk in zijn spiegels kijken om een aanstormende Tanak af te houden.


Door de pech van Meek mocht Neuville weer hopen op een vierde plek, mede geholpen door Esapekka Lappi, die zijn Citroen C3 met neus omhoog parkeerde en niet meer weg kon. Mexico kan door de hitte en het ruige karakter van de ritten soms een ware veldslag zijn. Om je een idee te geven: zaterdagavond waren er nog maar 8 rijders die nog geen Rally 2 hadden moeten gebruiken…

Ogier zegeviert, Neuville redt meubels

Sebastien Ogier had een begenadigd weekend. Hij won niet alleen de rally, hij deed er ook even 5 extra punten bij in de Power Stage, waardoor hij weer in de nek van Ott Tanak komt hijgen in het kampioenschap. 4 punten bedraagt nu het verschil, met Neuville 6 punten verderop. Onze landgenoot kwam niet meer verder dan zijn 4de plek, maar door 3 extra punten redt hij toch de meubelen in wat voor hem een moeilijk weekend werd. Ott Tanak eindigde op plek 2 en behoudt zijn leiding in het WK. Elfyn Evans reed een zeer verdienstelijke rally en parkeerde op de laatste podiumplaats.

Bij de constructeurs deed Toyota de beste zaak met Tanak en Meeke, waardoor ze hun koppositie behouden. Citroën springt dankzij de zege van Ogier en de collectieve offday van Hyundai over de Koreanen heen. Ford doet nu al niet meer mee, mede door een falende Suninen, die nu al 3 rally’s op rij de finish niet zonder kleerscheuren wist te bereiken. Over 3 weken bevinden we ons op Corsica voor de tweede asfaltrally van het seizoen.

Foto’s: WRC.com