Is dit de nieuwe Kia XCeed?

697

Kia heeft zopas een eerste schets getoond van een toekomstige crossover, die later dit jaar zijn plaats komt innemen in het Ceed-gamma.

In een poging om gelijke tred te houden met de haast onmetelijke gamma’s van de Duitse premiumspelers, maken ook een aantal volumemerken er sinds enkele jaren een sport van om een volledige modelfamilie af te leiden van één enkel basismodel. Ook Kia heeft die tactiek inmiddels gesnopen: na de klassieke vijfdeurs en de gerieflijke breakvariant verrasten de Koreanen ons al met de bijzonder appetijtelijke Proceed, later dit jaar volgt nog een avontuurlijk uitgedoste crossover, die volgens insiders de naam XCeed zou dragen.

Hoewel we het voorlopig nog moeten stellen met een vage designschets, kunnen we al wel concluderen dat de crossover meer gelijkenissen zal vertonen met de wat ‘vlotter’ ogende Proceed dan met de eerder generisch aandoende hatchback waarop hij technisch is gebaseerd. Zo krijgt de crossover een hoge gordellijn en een relatief klein raamoppervlak mee, achteraan zorgen de coupésnit en de wulpse rondingen voor een uitgesproken sportief karakter. Dat betekent wellicht ook dat we de XCeed geen grote offroadtalenten moeten toedichten, een aanname die alleen maar bevestigd lijkt te worden door zijn technische (en uitsluitend voorwielaangedreven) fundamenten. Op mechanisch vlak mogen we ons ten slotte verwachten aan de klassieke Ceed-motorisaties, met keuze uit de gekende 1.0 T-GDi, 1.4 T-GDi en 1.6 T-GDi-turbobenzines of de 1.6 CRDi-zelfontbrander.