Wallonië maakt komaf met visitekaartjes onder ruitenwisser

1451

Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio heeft zopas een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd dat auto-opkopers verbiedt om nog langer ‘commerciële’ visitekaartjes achter de ruitenwisser te stoppen. Overtreders riskeren voortaan boetes van 50 tot… 200.000 euro.

Een aantal supermarkten en (Zweedse) meubelwinkels, waarvan de parkings regelmatig bezaaid liggen met dergelijke visitekaartjes, stuurden al langer aan op een verbod om de niet altijd even bonafide ‘adverteerders’ buitenspel te zetten. De Waalse regering komt hen nu op een originele manier tegemoet, door het verbod in te bedden in een reeks maatregelen ter bestrijding van de afvalberg. Voortaan is het bezuiden de taalgrens verboden om reclameboodschappen met een ‘commercieel karakter’ achter de ruitenwisser of tussen de raamrubbers te stoppen. Wie de nieuwe wetgeving niet naleeft, begaat een milieu-overtreding van niveau 2, en riskeert een boete tussen 50 en 200.000 euro.  

In Vlaanderen pleitte voormalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zo’n twee jaar geleden al voor een verbod op de zogeheten opkoperkaartjes, maar aan die oproep werd tot op heden geen gevolg gegeven.

Video: VTM Nieuws