Lancia Delta Integrale (ex-Juha Kankkunen) ontketent ongeziene bid war

88

De veilingmeester van Silverstone Classic geloofde zijn eigen hamer niet.

Eind juli verzamelden ruim 100.000 autogekke Britten en buitenlanders in Northamptonshire voor Silverstone Classic, het grootste classic car-festival aan de overkant van het Kanaal. Tijdens de door de RM Sotheby’s georganiseerde veiling vielen er naar goede gewoonte weer enkele zeldzame ‘koopjes’ te doen… als je een met ponden uitpuilende beurs had meegebracht, tenminste.

Italiaans snoepgoed

De hoofdvogel werd afgeschoten door deze Lancia Delta HF Integrale Evolution, ex-bedrijfswagen van viervoudig wereldkampioen Juha Kankkunen. De vliegende Fin reed er in 1990 zijn eerste WRC-seizoen bij het Lancia-fabrieksteam mee in de iconische Martini-livrei, maar verder dan een vijfde plaats in de 1000 Lakes Rally kwam de Lancia niet. Na omzwervingen bij HF-Grifone SRL en CECOMP (dat destijds de rallybolides voor Lancia prepareerde, nvdr) werd de Delta omgebouwd tot een HF Evoluzione, maar aan de transmissie en de motorelektronica werd gelukkig niet geraakt. Kortom: een Italiaans rallysnoepje dat volgens de specialisten van RM Sotheby’s minstens 120.000 pond (ca. 135.000 euro) waard zou zijn. Niet dus.

Biedoorlog

Toen de wagen met lotnummer 107 werd voorgereden, ontstond vrijwel meteen een ongeziene biedoorlog in de zaal. Ook via telefoon en via het online biedplatform bleven de ponden binnenstromen, tot ver voorbije de vooropgestelde minimumprijs. 120.000, 150.000, 180.000, zelfs bij 200.000 pond weigerden de kandidaat-kopers zich gewonnen te geven. Uiteindelijk klokte het WRC-icoon af op een duizelingwekkend bedrag van 225.000 pond, omgerekend ruim 260.000 euro. Wie zei er ook alweer dat Lancia dood en begraven is?

Foto’s: RM Sotheby’s