Dit waren de 5 hoogtepunten van de Zoute Grand Prix 2017

1926

Nu de rust in Knokke stilaan is weergekeerd, de bedwelmende (doch voor octaanliefhebbers verslavende) geur van super 98 is opgetrokken en de exclusieve bolides uit de Zoute Rally en de Zoute GT Tour aan hun lange winterslaap kunnen beginnen, blikken we graag nog een laatste keer terug op een fantastische 8e editie van de Zoute Grand Prix. Vier dagen non-stop verslaggeving, en dit waren onze 5 hoogtepunten:

1. AutoBuzz-Porsche domineert Zoute Rally

Jeffrey Van Hooydonk en Philippe Quatennens, het onafscheidelijke FLEET.TV-duo, nam dit jaar – voor het achtste jaar op rij, inmiddels – deel aan de Zoute Rally achter het stuur van de AutoBuzz-Porsche. De Porsche 356 uit 1964, die vorig jaar nog het slachtoffer werd van een zwaar verkeersongeval, verkeert na een grondige restauratie weer in uitstekende conditie… en liet dat ook blijken tijdens de tweedaagse regelmatigheidsrally. Resultaat: een vierde stek algemeen, en een welverdiende zege in de Classics-categorie!

2. Zoute GT Tour doet Knokke daveren op zijn grondvesten

De op zondag geprogrammeerde Zoute GT Tour is traditioneel één van de grote publiekstrekkers tijdens de Zoute Grand Prix. In totaal 207 bolides namen dit jaar deel aan de spectaculaire snelheids- en behendigheidsproeven, bovendien was de organisatie erin geslaagd om een van de allereerste Bugatti Chirons naar België te halen… tot groot jolijt – al is extase wellicht beter op zijn plaats – van het publiek, dat rijen dik stond te wachten aan de aankomst op het Albertplein.

3. Mercedes laat zich van zijn nobelste kant zien tijdens Zoute Sale

Het moet een van de mooiste gestes zijn die we een autobouwer ooit hebben zien maken. Tijdens de Zoute Sale op vrijdag veilde Bonhams een van de 99 exemplaren van de Mercedes-Maybach G650 Landaulet, de opbrengst werd integraal doorgestort aan het goede doel. Ook de aanwezige kopers zaten duidelijk vol goede bedoelingen, de wagen ging uiteindelijk onder de hamer voor een duizelingwekkend recordbedrag van… 1,2 miljoen euro. Kippenvelmoment!

4. Zoute Concours d’Elégance: the winner is Bond, James Bond

De 2017-editie van de Zoute Concours d’Elégance bevatte de ingrediënten van elke klassieke Bond-film: stijlvolle locaties, mooie rondingen… en een Bond-car die desondanks met de aandacht van alle octaanliefhebbers ging lopen. Na twee dagen intensief keuren kende de jury het felbegeerde lintje van ‘Best of Show’ toe aan de iconische Aston Martin DB5, een terechte winnaar die nogmaals bewijst dat de Zoute Concours d’Elégance zijn voet zonder schroom naast die van Europa’s meest prestigieuze schoonheidswedstrijden mag plaatsen.

5. De mosselen van Marc Coucke

Eindigen doen we graag met wat ongetwijfeld onze meest memorabele ontmoeting was tijdens de afgelopen Zoute Grand Prix. Op dag twee van de Zoute Rally liep onze reporter een doorweekte Marc Coucke tegen het lijf, die a) liever een auto mét ruiten had gehad en b) blijkbaar geen al te hoge pet op heeft van de Nederlandse gastronomie…