Pas op voor boetes als u uw wagen uitleent…

769

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot denkt eraan om de wet over de verantwoordelijkheid van bestuurders bij verkeersovertredingen aan te passen. Kortweg komt het hier op neer: als het niet mogelijk is om de verantwoordelijke bestuurder aan te duiden, is het de eigenaar van het voertuig die de boete moet betalen. Deze regel zou gelden voor bedrijven, maar ook voor particulieren.

Stel u voor: een werkgever stelt zijn personeel een poolwagen ter beschikking. ’s Morgens gebruikt een werknemer de wagen, na de middag een andere en de volgende dag rijden wederom andere werknemers met de wagen …  Tot er een verkeersovertreding begaan wordt. Dan wordt het soms moeilijk om de bestuurder die op dat moment in de wagen zat te vinden. Resultaat: sommige boetes blijven onbetaald. Volgens het voorstel van François Bellot zou het dan de eigenaar van de wagen zijn die verantwoordelijk wordt en de boete moet betalen.

Vooral deze voorvallen worden geviseerd door de minister van Mobiliteit, maar de gevolgen zullen voor alle automobilisten gelden. Ook voor de particulier die zijn persoonlijke wagen uitleent aan een andere particulier.

Minister Bellot hoopt deze wetswijziging op het einde van het jaar in het verkeersreglement te laten bijschrijven.