Vanaf volgend seizoen zal de legendarische Alfa Romeo-badge opnieuw te zien zijn in de koninginnenklasse van de autosport, aan de zijde van het Sauber F1 Team.

Het gerucht deed al even de ronde, sinds vanochtend is het ook helemaal officieel: Alfa Romeo maakt in 2018, na een afwezigheid van net geen 30 jaar, zijn comeback op het hoogste niveau van de autosport. FCA-topman Sergio Marchionne heeft zopas een deal beklonken met de Zwitserse renstal Sauber, dat voortaan als Alfa Romeo Sauber F1 Team door het leven gaat.

Beperkte inbreng

Zo groot ons enthousiasme toen we het persbericht van Alfa Romeo onder ogen kregen, zo groot onze teleurstelling toen bleek dat Alfa Romeo, wereldkampioen in 1950 en 1951 met respectievelijk Nino Farina en Juan Manuel Fangio, eigenlijk via een achterpoortje terugkeert naar de Formule 1. Hoewel Marchionne met veel bombarie aankondigt dat Alfa Romeo op “strategisch, commercieel en technologisch vlak” zal samenwerken met de Zwitserse renstal, is Alfa’s inbreng als titelsponsor toch eerder beperkt. De bolides zullen namelijk aangedreven worden door motoren van Alfa’s stalgenoot Ferrari, dat ook nog onderhandelt met Sauber over de rijders voor 2018. Ferrari-talent Charles Leclerc lijkt al zeker te zijn van zijn zitje, voor het tweede stoeltje liggen Marcus Ericsson en Ferrari-junior Antonio Giovinazzi nog in de balans.