Vandaag heeft EDF Luminus in Oostende, niet toevallig de thuisbasis van Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein, het eerste van 18 snellaadpunten geopend.

De 18 geplande snellaadstations, die gebouwd zullen worden op Decathlon-parkings en Q8-tankstations, maken deel uit van het Europese Unit-E netwerk, dat binnen afzienbare tijd over een dekkend netwerk van 300 snelladers wil beschikken. Met het project, dat mede gefinancierd wordt door de Europese Commissie en autobouwers BMW, Nissan en Renault, wil het consortium letterlijk het pad effenen voor probleemloos elektrisch rijden tussen Noord- en Zuid- Europa.

Voor iedereen toegankelijk

De snellaadpunten, die over een laadvermogen van 50 kW beschikken, kunnen tot twee wagens tegelijkertijd opladen. Net als bij het Tesla Supercharger-netwerk kan tot 80% van de batterij in 30 minuten worden opgeladen. In tegenstelling tot de Amerikaanse autobouwer zijn de van multi-standaard stekkers voorziene laadpunten toegankelijk voor alle types elektrische voertuigen. Bovendien zijn ze ook compatibel met alle types laadpassen.