Live in Brussel: 7 hot hatches om het warm van te krijgen

770

En de meeste zijn nog betaalbaar ook …

1. Honda Civic Type R

Honda heeft zijn Civic in felrode Type R-uitvoering (vanaf 36.200 euro) meegebracht. Met 320 pk (op de voorwielen) uit een 2 liter-VTEC mogen we gerust spreken van een Japanse kruisraket. En met zijn typerende agressieve tronie, de felrode koetswerkkleur en de gitzwarte velgen doet de Civic Type R exact waar hij voor gebouwd is: de huidige generatie hot hatches angst inboezemen.

2. Renault Mégane R.S.

Renault maakte onlangs de prijs voor de nieuwe Mégane R.S. bekend: vanaf 34.550 euro kan je de heetste hatchback van Renault op je oprit parkeren. Zoals verwacht komt de nieuwe Mégane R.S. met de 1.8 liter-turbomotor uit de Alpine. De 280 pk sterke krachtbron kan gekoppeld worden aan de EDC-transmissie met dubbele koppeling, al kunnen de puristen nog steeds kiezen voor een manuele schakeldoos.

3. Abarth 695 Rivale

Rivale (spreek uit op zijn Italiaans, nvdr) klinkt niet alleen bijzonder appetijtelijk, het belichaamt ook perfect de competitieve inborst van de door Abarth geprepareerde spurtbommetjes. De naam vloeit voort uit een nieuwe samenwerking met Riva, het roemruchte merk uit de wereld van de motorjachten en – niet toevallig – een icoon van Italiaanse elegantie en stijl. De nieuwste telg uit de stal van Abarth is beschikbaar als berline en cabriolet en herken je aan de tweekleurige lakafwerking in blauw en Riva-grijs met een dubbele lijn in aquamarijn langs de gordellijn, een subtiele verwijzing naar de “waterlijn” op jachten.

4. Volkswagen Polo GTI 

Volkswagen lanceerde dit jaar de nieuwe Polo en de Duitsers voegden meteen ook een hete GTI-variant toe aan het gamma die 27.300 euro moet kosten. Deze bom op wielen puurt 200 pk uit een 2.0 liter TSI-motor. Voor een sportief rijgedrag krijg je dan weer standaard een aangepaste sportophanging.

5. Ford Fiesta ST

De Fiesta ST wordt het eerste Ford-performancemodel aangedreven door een driecilindermotor, in dit geval een 1.5-liter EcoBoost, goed voor 200 pk en een koppel van 290 Nm. Voor wat extra auditieve pret zorgt dan weer het Electronic Sound Enhancementsysteem. Uiterlijk onderscheidt de ST zich tot slot via het radiatorrooster in racewagenstijl en de exclusieve 18” lichtmetalen velgen.

6. Seat Leon Cupra R

Seat toont een speciale versie van haar Leon Cupra, de R. Deze in 799 stuks gelimiteerde wagen krijgt een aantal extravagante koperkleurige details op de velgen, spiegels en het radiatorrooster met zich mee. Het vermogen van de 2 liter-turbobenzine klimt dan weer van 300 naar 310 pk.

7. Suzuki Swift Sport

Suzuki heeft tot slot een sportieve versie van haar populaire Swift op de stand staan. Deze kruisraket op zakformaat heeft een puurt 138 pk uit een 1.4 liter turbomotor die dit lichtgewicht ongetwijfeld vooruit zal stuwen. Verder werd de ophanging met 15 mm verlaagd, ze is ook voorzien van specifieke dempers vooraan. Uiterlijk onderscheidt de Swift Sport zich door een aantal elementen met carbonlook, zoals de achterdiffusor met geïntegreerde, dubbele uitlaatpijp.