Op woensdag 14 februari stelt Kia zijn nieuwe Ceed voor. Zonder apostrof, dat lees je goed.

Het verhaal van deze nieuwe Ceed heeft gelukkig wel meer om het lijf dan wat punten en komma’s, Kia’s nieuwste wapen in het C-segment belooft zowaar een Stinger in zakformaat te worden. De teaser die Kia vandaag de wereld instuurde, toont ons alvast een bijzonder dynamisch gelijnde middenklasser met een hoge gordel- en een sterk aflopende daklijn. Ook opvallend zijn de tot ver in de flank doorlopende koplampunits met vier lichtpunten, dat laatste is een visueel folietje dat we ook terugvinden op de recente producten van… Porsche. Wel wel.

Ondanks de – nu ja – naamswijziging behoudt Kia het vertrouwen in de achterliggende ‘Ceed’-filosofie, een acroniem voor ‘Community of Europe with European Design’. Aziatische autobouwers staan wel vaker te roepen hoe Europees hun producten wel zijn, maar in het geval van deze (in Frankfurt ontworpen) Ceed willen we de Zuid-Koreanen best geloven. De nieuwe C-segmenter zal namelijk heel wat technische componenten delen met zijn i30-neef van Hyundai, ook het motorenpalet zal wellicht gelijkaardige vormen aannemen. Reken dus op de drukgevulde 1 liter-driecilinder met 120 pk en de 140 pk sterke 1,4 liter, naast de gekende 1,6 liter grote zelfontbrander.

Ook als Wagon

Wanneer de nieuwe Kia Ceed op het Salon van Genève zijn opwachting maakt, zal hij meteen geflankeerd worden door ‘een tweede modelvariant’. Daarmee wil Kia duidelijk de geruchten voeden over een eventuele i30 N-kloon, al lijkt het ons veel waarschijnlijker dat de Koreanen een (in Europa nog steeds gegeerde) Wagon-variant zullen onthullen. Volgende week weten we wellicht al veel meer, de officiële productpresentatie staat namelijk gepland voor woensdag 14 februari. Sorry Cupido, Zuid-Koreanen doen niet aan Valentijn.

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!