Het eens zo roemruchte Lancia mag in ons land dan wel dood en begraven zijn, de legendarische Stratos leeft nog steeds verder in de harten van menig autoliefhebber. In thuisland Italië willen ze de Stratos al jaren terug tot leven wekken, volgende maand mag de New Stratos zelfs al debuteren op het Salon van Genève.

Het idee om de Lancia Stratos opnieuw op de markt te brengen, leeft al een aantal jaren in de Italiaanse laars. In 2010 bracht designhuis Pininfarina de bal aan het rollen met de Stratos Concept (foto), die gemakshalve gebruik maakte van een (ingekort) Ferrari F430 Scuderia-platform met bijhorende, atmosferische V8. Een ‘verbouwing’ waar Maranello niet bepaald gelukkig mee was, waarna het project – er werd welgeteld één exemplaar gebouwd – al snel een stille dood stierf.

25 stuks, 700.000 euro

Als het plannetje van Manifattura Automobili Torino (MAT) slaagt, krijgen we acht jaar later alsnog 25 exemplaren van de New Stratos, al zal die zowel op design- als op mechanisch vlak uit een ander vaatje moeten tappen dan de Pininfarina-versie. Veel details lost MAT vooralsnog niet, behalve dat de Stratos minstens 550 pk sterk wordt en zo’n 700.000 euro moet kosten.

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!