Terwijl de omvang van het probleem in Belgische beleidskamers nog steeds moet doordringen, experimenteert de Nederlandse wegpolitie momenteel met een nieuwe camera die sms’ende of bellende bestuurders zou kunnen detecteren.

De Nederlandse politie is op zoek naar een efficiënte manier om bellende bestuurders te betrappen en te beboeten. Het experimenteert daarvoor met camera’s op viaducten, die in de cockpit van de wagen kunnen filmen. Nadien worden de beelden van de voorruiten herbekeken en krijgen overtreders een boete in de bus. Volgens Marius Kok van de ICT-dienst van de Nederlandse politie gaat het weliswaar om een proefproject, al is het wel de bedoeling om de camera’s dit jaar nog op grote schaal te gaan gebruiken.

België wacht af

Ook de Belgische politiediensten zijn vragende partij om de controles op smartphonegebruik op te voeren, al blijft het – zeker in tegenstelling tot de klassieke flitspalen – een bijzonder arbeidsintensieve opdracht waarbij inspecteurs met eigen ogen de overtreding dienen vast te stellen. Binnenskamers heerst echter twijfel of camera’s een oplossing kunnen bieden, vermits er nog steeds enorm veel werkuren nodig zijn om alle beelden te bekijken. Verkeersveiligheidsinstituut Vias heeft bovendien vragen bij de rechtsgeldigheid van de boetes op basis van camerabeelden, een kwestie die ook bij onze noorderburen blijkbaar nog niet helemaal uitgeklaard is…

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!