Vorige week hadden we het nog uitgebreid over de kwaliteiten van Jaguars Ingenium-motoren, toch hebben de Britten nog veel meer mechanische weelde in huis. Vandaag lepelen ze hun 5 liter-V8 met supercharger in de F-Pace, goed voor een cavalerie van 550 pk… en een welgemeend vingertje aan het adres van de Porsche Macan Turbo.

Jaguar stelt op het Salon van New York een door SVO onder handen genomen F-Pace voor, een super-SUV die zijn 5 liter-V8 met supercharger gaat lenen bij de Range Rover Sport SVR. Het blok levert in totaal 550 pk en 680 Nm af aan de vier aangedreven wielen, die voor de gelegenheid vergroot werden tot 21 duim (optioneel zelfs 22 duim). Ook de ophanging werd stevig onder handen genomen, zo krijgt de F-Pace SVR een sportonderstel met 30 procent stijvere veren en een achterdifferentieel met torque vectoring.

Politiek correct kan je zo’n sportwagen op stelten bezwaarlijk noemen, al zullen zelfs de grootste SUV-haters moeten toegeven dat het cijfermateriaal van de F-Pace SVR alvast niet slecht oogt. Met een spurt van 0 tot 100 km/u in 4,3 tellen en een top van 283 km/u geeft hij zelfs een Porsche Macan Turbo het nakijken, de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio blijft met zijn 2,9 liter-V6 met Ferrari-genen wel een tikkeltje sneller (3,8 seconden). Die laatste blijft met z’n 91.200 euro ook budgetgewijs een pak aantrekkelijker, vermits de Jaguar F-Pace SVR je minstens 101.560 euro achteruitzet. We weten natuurlijk niet hoe jullie bankrekening erover denkt, maar het blijft niettemin een serieuze bom duiten…