Nissan Qashqai neemt het heft in eigen stuur met semi-autonome ProPilot

942

Naar analogie met de vernieuwde Leaf heeft nu ook de gefacelifte Qashqai recht op de semi-autonome rijfuncties van Nissans ProPilot. Die (half-)automatische piloot, eigenlijk een combinatie van een rijstrookassistent en een intelligente snelheidsregelaar, neemt – dixit Nissan – de ‘saaiere’ taken uit handen van de bestuurder, waardoor die met een geruster gemoed door het verkeer kan leveren.

Hoe het werkt

De bestuurder kan het systeem inschakelen met de schakelaar op de rechterspaak van het stuurwiel (zie foto). Van zodra de set-knop wordt ingedrukt, houdt ProPilot de huidige snelheid aan en bewaart het een veilige afstand tot de voorligger. Indien nodig, kan het systeem de wagen zelfs volledig tot stilstand brengen. Op de snelweg helpt de ProPilot ook om de Qashqai in het midden van de rijstrook te houden, en bepaalt het de positie aan de hand van de belijning op het wegdek. Voor zover die aanwezig is, tenminste.

Wat het kost

De Nissan Qashqai met ProPilot is per direct leverbaar, de prijzen starten bij 35.590 euro. Dat is, voor een goed begrip, ruim 4.000 euro meer dan een ‘gewone’ Qashqai in Tekna+-uitvoering. Benieuwd hoeveel klanten bereid zullen zijn die financiële horde te nemen, wetende dat er nog steeds grote scepsis heerst omtrent autonome rijtechnologieën…

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!