GP F1 Bahrein: drama, drama, drama (+video)

1156

Sebastian Vettel heeft na een incidentrijke wedstrijd de Grote Prijs van Bahrein gewonnen. De Duitser hield nipt Valtteri Bottas af. Stoffel Vandoorne eindigde na een dramatische start en een knappe inhaalrace op plekje acht. 

Al van bij de start kregen we actie te zien in de oliestaat. De race begon dramatisch voor de Red Bullrijders. Max Verstappen, die na een fout in de kwalificaties vanop de 15e plaats moest starten, kreeg na een contact in het startgewoel te maken met een lekke band. Terug naar de pits dus voor de jonge Nederlander. En daarmee was de kous nog niet af voor de Red Bulls. Zowel Verstappen als Ricciardo kregen binnen de eerste vijf ronden te maken met motorproblemen en dienden hun bolide aan de kant te zetten. En ook voor ons Belgen begon de GP met een tegenslag. Stoffel Vandoorne kende een desastreuze start en draaide de eerste bocht in op de twintigste en laatste plaats.

Vooraan in de race reed Sebastian Vettel weg van de tegenstand. De Duitser bouwde gestaag zijn voorsprong uit op Valtteri Bottas, die bij de start Kimi Raïkkönen wist in te halen. Achter het drietal schoof Hamilton, die na een versnellingsbakwissel pas op de negende plaats mocht vertrekken, gestaag op naar P4.

Drama in de pitlane

Net voor ronde 20 trok het koptrio naar de pitstraat voor een bandenwissel. Bottas ruilde zijn supersofts voor een setje mediumbanden, terwijl de Ferrari’s van Vettel en Raïkkönen opteerden voor een stint op de softband. Een keuze die de uitslag van de race zou bepalen …

Ook Hamilton opteerde immers voor de mediumband, waardoor de Mercedessen zeker tot het einde konden doorrijden. Iets dat niet gold voor de Ferrari’s met hun snellere, maar zachtere banden. Raïkkönen koos dan ook eieren voor zijn geld en dook de pitstraat in voor een vers setje rubber.

Bij de pitstop liep het echter gruwelijk fout voor de Fin. De linkerachterband van de Ferrari raakte niet los en Raïkkönen kreeg het signaal dat hij mocht vertrekken. Een pijnlijke samenloop van omstandigheden die ervoor zorgde dat de Fin over een van zijn mecaniciens reed, die door de aanrijding zijn been brak. Hieronder kan u het incident nogmaals bekijken, al willen wij u wel waarschuwen voor de beelden.

Net geen drama aan het slot

Het incident betekende meteen ook een opgave voor Kimi Raïkkönen, waardoor Vettel vooraan twee Mercedessen op zijn huid kreeg. De Duitser besloot te gokken en met zijn softbanden naar de finish te rijden. Een pitstop zou hem immers naar de derde plaats verwijzen. Maar ondertussen kwamen Bottas en Hamilton ronde na ronde korter. Hadden de F1-goden nog wat drama achter de hand gehouden voor het slot?

Net niet, daarvoor bleek de race iets te kort. Uiteindelijk zou Bottas op een drietal ronden van het einde komen aansluiten bij Vettel, maar de Fin kreeg zijn Mercedes nooit helemaal in positie om een aanval op de overwinning te kunnen inzetten. Vettel stuurde zijn Ferrari naar een tweede overwinning op rij, met Bottas in zijn kielzog. Hamilton vervolledigde het podium.

Podium GP Bahrein Bottas - Vettel - HamiltonIn de achtergrond knokten de McLarens zich naar voren. Alonso reed de hele Grote Prijs lang in het zog van de Renault van Nico Hülkenberg, wat hem uiteindelijk een zevende plek opleverde, één plaatsje beter dan Stoffel Vandoorne, die mag terugkijken op een fantastische inhaalrace.

Maar de verassing van de race was Pierre Gasley. De Torro Rossorijder reed met de vorig jaar door McLaren zo verguisde Hondamotor naar een onwaarschijnlijke vierde plaats. En dat op een circuit waar motorvermogen van cruciaal belang is. Zou de Japanse motorenbouwer dan eindelijk het recept voor een goede F1-motor hebben gevonden?

Uitslag:

1. S. Vettel, Ferrari
2. V. Bottas, Mercedes
3. L. Hamilton, Mercedes
4. P. Gasly, Toro Rosso
5. K. Magnussen, Haas
6. N. Hulkenberg, Renault
7. F. Alonso, McLaren
8. S. Vandoorne, McLaren
9. M. Ericsson, Sauber
10. E. Ocon, Force India