WRC Argentinië: Tanak duldt weinig tegenstand

1045

Ott Tanak heeft in Argentinië met overmacht de vijfde rally van het seizoen op zijn naam geschreven. Met zijn eerste zege voor Toyota maakt hij duidelijk aan de rest dat hij klaar is om mee te strijden voor de titel. Ogier en Neuville zijn bij deze gewaarschuwd…

Tanak Attack, deel 1

Het weekend begon nochtans op een valse noot voor de Est, want hij spinde zijn wagen op een smalle strook tijdens de allereerste proef en moest zich in drie tijden uit de benarde situatie zien te bevrijden. Toch maakte hij met de daaropvolgende 5 snelste tijden meteen duidelijk dat hij de te kloppen man zou worden. Tanak mocht zijn wagen ’s avonds in parc fermé parkeren met een voorsprong van 22 seconden. Achter Tanak lag alles op een spreekwoordelijke zakdoek. Ogier en Mikkelsen mochten wel even van de leiding proeven vooraleer Tanak zijn duivels ontbond, daarna verzeilden ze in de bitse strijd om de andere podiumplekken met o.a. Neuville en Meeke.

Tanak Attack, deel 2

22 seconden voorsprong vond Tanak duidelijk niet genoeg, de gretige Toyota-rijder reeg nog eens 5 snelste tijden aan elkaar, zijn reeks slechts onderbroken door Neuville in SS12 ‘Fernet Branca’. Kris Meeke kreeg af te rekenen met een lekke band, en tuimelde prompt van plaats 2 naar 8. Neuville’s ploegmaat Sordo had ook een sterke dag en kwam zelfs even zijn neus voor die van de Belg zetten, tot Neuville een versnelling hoger schakelde en zijn teammaat opnieuw overvleugelde. Achter het Hyundai-duo volgde Ogier op ruime afstand. De Fransman was op zaterdag niet in goeie doen, en moest zelfs 40 seconden prijsgeven in de mist van ‘Cuchilla Nevada’. Daardoor moest Ogier op zijn beurt achterom kijken, want Mikkelsen kwam opzetten tot op 15 seconden.

Tanak wint, Neuville doet uitstekende zaak

De zondag van de Rally van Argentinië is traditioneel van zeer ruw allooi, Tanak nam dan ook geen onnodige risico’s meer om de winst veilig te stellen. Voor de Est is het de derde overwinning uit zijn carrière, voor Toyota is het de eerste zege van het seizoen. Neuville reed een perfecte zondag met twee snelste tijden, waaronder een maximum aantal bonuspunten in de Power Stage. Met Sordo op plek 3 in de einduitslag stalde Hyundai twee van zijn bolides op het podium, waardoor de Koreanen stilaan hun stempel drukken bij de constructeurs. Ogier kon uiteindelijk met 4 seconden zijn plaats behouden ten koste van Mikkelsen, toch kunnen beide rijders niet tevreden zijn met hun puntentotaal dit weekend.

WRc Argentinië
Neuville kaapte op zondag nog het maximum van de punten weg in de Power Stage.
Craig Breen wist opnieuw geen potten te breken. Een rolkooi, dat dan weer wel.

Ook voor Citroën tot slot werd het alweer een weekend om snel te vergeten. Craig Breen moest zaterdag met een beschadigde rolkooi het strijdtoneel verlaten en Meeke racete uiteindelijk naar plaats 7. Voor Toyota gold een dubbel gevoel. Winst met Tanak, maar opgave met Latvala en pechvogel Lappi, die na 3 lekke banden uiteindelijk op plek 8 strandde.

Thierry Neuville deed een uitstekende zaak in het kampioenschap door de kloof met Sebastien Ogier te verkleinen tot 10 punten en door maar vier puntjes prijs te geven op Ott Tanak, zijn naaste achtervolger. De volgende rally zal binnen drie weken plaatsvinden in Portugal, waar Ogier titelhouder is én mederecordhouder met 5 zeges. Het wordt voor Neuville en Tanak dus een kwestie van de druk op de Franse ketel te houden, willen ze uitzicht blijven behouden op een eerste wereldtitel…

Foto’s en video: WRC.com

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!