Iedereen kent ze wel, de gevreesde Zwarte Weekends richting het zuiden. Elk jaar opnieuw vormen zich de traditionele monsterfiles op zowel Franse, Italiaanse en Zwitserse knelpunten. En hoewel je als echte Belg natuurlijk graag wil tonen waarom wij de enige echte filekampioenen zijn, zijn er volgens onze bescheiden mening toch aangenamere manieren om je zomervakantie in te zetten. Met deze vier tips van VAB in het achterhoofd nemen je kansen op een vlotte en zorgeloze rit alleszins aanzienlijk toe…

1. Vertrek op zondag

Niet vrijdag of zaterdag is de ideale vertrekdag, wel zondag! Uiteraard moet het mogelijk zijn om je vertrek zo in te plannen, want veel hotels of vakantiewoningen worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag.

2. Geduld wordt beloond

Als je om 9 uur in Antwerpen vertrekt richting Provence, dan kom je op de grootste knelpunten (A6, A7, A9) aan rond 15 uur. De meeste files in Frankrijk beginnen op te lossen rond 13 uur. Wie echter nog een beetje langer wacht en rond 12 uur vertrekt, vermijdt de grootste vakantiefiles.

3. Rijd niet ‘s nachts

Eerst en vooral: ’s nachts rijden is niet iedereen gegeven. Voor sommigen is het ronduit af te raden. Wie het wel aankan, moet weten dat ook dit niet altijd de beste optie is. Deze vakantiegangers komen namelijk aan op de knelpunten in het zuiden op het moment dat de files zich al aan het vormen zijn. Wie bijvoorbeeld om 2 uur ’s nachts vertrekt richting Provence is om 9 uur op de A6 en nog later aan de regio rond Lyon en de A7, een as waarop je vanaf 8u30 staat te bumperen. Bovendien kom je aan met een slaaphoofd en spendeer je een deel van je eerste vakantiedag… in bed.

4. Onderweg overnachten helpt niet om files te vermijden

Het lijkt de perfecte remedie om files te omzeilen, maar wie onderweg een overnachting boekt, staat net het meest in de file. Dat komt omdat zij vaak op vrijdag na het werk vertrekken en dan in de avondspits zitten. Bovendien vertrekken ze de tweede ochtend meestal pas na een uitgebreid ontbijt en komen ze opnieuw op de knelpunten aan als de files daar al gevormd zijn.

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!