In het uitgebreide kransje helden uit de motorsport blijft John Surtees een categorie op zichzelf. De Brit is de enige die er tot op heden in slaagde om een wereldkampioenschap te winnen in een F1-wagen (1964) én op een motorfiets (1956, 1958, 1959, 1960). En die eerste motortitel ligt aan de basis van deze speciale BMW 507 Roadster die binnenkort bij Bonhams onder de hamer gaat.

BMW 507 John SurteesSurtees won dat kampioenschap immers voor MV Agusta. Het Italiaanse merk was zo verheugd met de wereldtitel, de eerste in haar geschiedenis, dat het Surtees een cadeau wou geven. Ze stopten de Brit 27.115 Duitse Mark in zijn handen zodat hij een van zijn favoriete wagens kon kopen: een BMW 507 Roadster, één van de 252 exemplaren die BMW in elkaar schroefde.

Aanvaring met Ferrari

En deze is uniek in zijn soort. Zo bleef hij niet alleen 70 jaar lang in bezit van de vorig jaar overleden John Surtees (en mag de nieuwe eigenaar zich dus de tweede eigenaar van de Beemer noemen), de Brit maakte ook enkele aanpassingen, zoals de plaatsing van schijfremmen en modificaties aan de motor voor extra vermogen.

BMW 507 John SurteesSurtees reed trouwens lange tijd met de 507, tot hij overstapte naar het F1-team van Ferrari in 1962. Toen Enzo Ferrari himself merkte dat zijn piloot een BMW op zijn oprit had staan, vertelde hij dat hij het niet vond kunnen dat zijn piloot met een Duitse wagen reed. Surtees hoopte dat Ferrari hem dan maar een bedrijfswagen cadeau zou geven. Zijn verbazing moet dan ook groot zijn geweest toen hij merkte dat Enzo alvast de kostprijs van een nieuwe Ferrari, een 330 GT, van zijn loon aftrok, en hem vervolgens de sleutel in zijn handen duwde.

Hoe dan ook, Surtees reed de volgende jaren met een wagen van het merk met het steigerende paard als logo en zijn 507 bleef in de garage staan, waardoor zijn gereden kilometers beperkt bleven. De BMW zal worden aangeboden op de Goodwood Festival of Speed Sale van Bonhams op 13 juli. Het gerenommeerde veilinghuis schat dat hij voor een bedrag van 2 tot 2,5 miljoen pond onder de hamer zal gaan.

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!