Elk Europees land heeft zo zijn eigen (logische en minder logische) verkeersregeltjes en voorschriften, daarom geven we jullie bij deze een volledig overzicht van de bestemmingen die het populairst zijn bij Belgische toeristen, zodat je je vertrek (en je terugkeer) met een gerust gemoed kan voorbereiden.

Duitsland

In een 85-tal Duitse steden heb je een vignet nodig om toegang te krijgen met de auto (Umweltzones). Een overzicht vind je op www.vab.be/duitsmilieuvignet. Het begin van zo’n zone wordt aangeduid met een bord waarop de toegestane stickers staan. In de praktijk is dat bijna altijd enkel de groene. Een Duits milieuvignet kost zo’n 15 euro, en kun je bestellen bij VAB via volgende link.

Let wel: autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten deze regeling. Wie doorreist naar Oostenrijk of Zwitserland heeft dus geen milieusticker nodig.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je niet alleen tol betalen, maar je moet ook een vignet hebben om de snelwegen en de ‘Schnellstrassen’ te mogen gebruiken. De prijs voor dit vignet bedraagt 15 euro voor 10 dagen of 32,50 euro voor twee maanden. Wie zonder vignet betrapt wordt, riskeert een boete van 120 euro.

Spanje

De snelwegen zijn niet gratis. Om je het leven te vergemakkelijken, raadt VAB aan om te kiezen voor een Franse ‘Bip & Go’-badge. Die zijn ook geldig in Spanje.

Op dit moment heeft enkel de stad Barcelona een milieuzone ingevoerd, waartoe je toegang hebt met een ecovignet. Dit vignet kost 5 euro.

Andere bijzonderheden: Verbod om met bloot bovenlijf, blote voeten of teenslippers te rijden; hetzelfde geldt voor rijden met een arm uit het raam of voor eten, roken of drinken, de gps instellen of zich opmaken aan het stuur; boete voor passagiers die hun voeten op het dashboard leggen.

Frankrijk

De Franse regering heeft een systeem van milieustickers uitgewerkt dat de naam ‘Crit’air’ kreeg. Zo’n gekleurde sticker (volgens het vervuilingsniveau van je voertuig) is verplicht in Parijs. Rijsel, Lyon, Grenoble, Toulouse, Straatsburg en de Vallée de l’Arve (Haute-Savoie) verplichten hem bij vervuilingspieken. Meer dan 15 andere steden zouden hem verplichten voor 2020. Als je dit vignet in België wilt ontvangen, kost het je 4,21 euro.

Andere bijzonderheden: Verplichting om twee alcoholtests in de auto te hebben + Rookverbod wanneer er kinderen aanwezig zijn in de auto.

Italië

In Italië moet je betalen om de snelwegen te mogen gebruiken, naargelang de voertuigcategorie en de afgelegde kilometers. In sommige historische stadscentra (Rome, Arezzo, Bologna, Bolzano, Brixen, Firenze, Milaan, Palermo, Pisa en Verona) werden zogenaamde ‘Zone a Traffico Limitato’ (ZTL) ingevoerd. In deze zones is het verboden met de auto te rijden of te parkeren.

Hou er verder ook rekening mee dat brandstof in Italië een stuk duurder is dan bij ons. Je tankt dan ook best bij een pomp met zelfbediening, vermits de ‘servito’-tankstations (met bediening) je al gauw 10 cent per liter extra aanrekenen.

Portugal

Lissabon heeft een milieuzone die geldt op werkdagen tussen 7u en 21 u. Er zijn twee zones die voor toeristen moeilijk te onderscheiden zijn. Algemeen beschouwd mag je met een Euro 3-voertuig alle zones binnen.

Verenigd Koninkrijk

In Londen wordt een congestion charge geheven van maandag tot en met vrijdag. In het begin van de zone staan borden en markeringen met een grote letter ‘C’ in een rode cirkel. Die taks moet ook betaald worden door bezoekers. Je auto registreren en betalen kan via tfl.gov.uk.

Slovenië

Een vignet is verplicht om op alle snelwegen en nationale wegen te mogen rijden.

Zwitserland

Als je gebruik wilt maken van de Zwitserse snelwegen, moet u een vignet aanbrengen op de voorruit van het voertuig. Voor sommige tunnels moet een bijkomende tol betaald worden. Brildragers moeten steeds een reserve-exemplaar in de auto hebben, anders riskeren ze een boete (neen, we verzinnen dit niet).

Van plan om binnenkort een nieuwe wagen te kopen?
Bereken hier bliksemsnel je autolening!