Waarom deze Ferrari F50 absoluut in Belgische handen moet komen

481
ferrari f50

Het allereerste preproductie-exemplaar van de Ferrari F50 reisde na zijn debuut op het Salon van Genève zowat de hele wereld af, toch zal de legendarische bolide voor eens en altijd verbonden blijven met ons kleine Belgenlandje. Als jij ‘m koopt, tenminste.

Bij Autosport Designs uit Long Island, New York, hebben ze sinds kort een absolute trekpleister in de etalage staan: het allereerste productierijpe prototype van de Ferrari F50 uit 1995. De allerlaatste Ferrari met een chassisnummer uit vijf cijfers (#99999) beleefde zijn officiële debuut aan de vooravond van het Salon van Genève, maar werd de maanden voordien al meermaals gespot tijdens testwerk in en rond de fabriek in Maranello, waar piloten als Niki Lauda, Gerhard Berger en Jean Alesi zich om Ferrari’s nieuwste kroonjuweel bekommerden.

ferrari f50
De Ferrari F50 bij zijn officiële publieksdebuut op het Salon van Genève 1995.

De factor Swaters

Even terug naar het einde van de jaren ’80. Lang voor er sprake was van een F50, beloofde Enzo Ferrari aan zijn Belgische vriend en trouwe Ferrari-dealer Jacques Swaters (die je uiteraard hoort te kennen van Garage Francorchamps) dat de Ferrari met chassisnummer #99999 op zijn naam zou komen te staan. ‘Il Commendatore’ stierf, maar zijn belofte hield stand: na jaren van intensief testwerk werd de wagen eind 1997 volledig heropgebouwd door de fabriek, waarna hij op 30 januari 1998 officieel werd opgenomen in Swaters’ Ferrari-collectie. De voorbije 12 jaar resideerde de F50 echter op Amerikaans grondgebied, waar hij schijnbaar uitstekend werd geconserveerd door een drietal vooraanstaande Ferrari-collectioneurs.

ferrari f50

Met een kilometerstand van nog geen 2.500 kilometer en een uitzonderlijke (Belgische) historiek is dit ongetwijfeld één van de meest begeerlijke Ferrari’s die je momenteel kunt kopen, het enige nadeel is dat je al Coucke, De Bruyne of Duchâtelet zult moeten heten om hem daadwerkelijk te kunnen betalen…