Met de overstap van Daniel Ricciardo naar Renault is het eerste vrije zitje voor volgend seizoen opgevuld. De verrassende overgang van de Australiër zorgt alvast voor een mogelijke stoelendans in het F1-circus. Een die ook gevolgen kan hebben voor Stoffel Vandoorne.

Op het circuit mag het dan stil zijn vanwege de zomerbreak, achter de schermen gaat het Formule 1-circus in alle hevigheid voort. De heren teambazen zijn immers naarstig op zoek naar de piloten die hun bolides in het seizoen 2019 zullen besturen. Die puzzel, waar ook Stoffel Vandoorne deel van uitmaakt, zouden ze graag compleet hebben tegen de Grote Prijs van België (26 augustus).

Zoals u eerder bij ons kon lezen, staat de positie van onze landgenoot Stoffel Vandoorne bij McLaren immers ter discussie. Ondanks zijn nog lopende contract zou de Britse renstal op zoek zijn naar een vervanger. Welke mogelijkheden het team heeft en waar Stoffel terecht zou kunnen, lees je hieronder.

1. De piste Sainz


Nu Daniel Ricciardo naar Renault trekt, moet de Spanjaard Carlos Sainz op zoek naar een nieuw team. Aangezien Sainz verbonden is aan Red Bull, lijkt een overstap naar dat team de meest logische keuze. Ware het niet dat Sainz in het verleden al enkele aanvaringen had met die andere piloot bij Red Bull, Max Verstappen, dat Red Bull zelf ook Torro Rosso-rijder Pierre Gasly overweegt (die al ervaring heeft met de Hondamotor waar het team volgend jaar mee rijdt) én dat Sainz in de belangstelling staat van … McLaren. Het team zou Fernando Alonso immers met de komst van zijn landgenoot willen overtuigen om nog een jaartje extra in de F1 te blijven.

2. De piste Norris

Another solid morning of pushing pedals in the @mclaren ⛱ #mclaren#f1

Een bericht gedeeld door Lando Norris (@landonorris) op

Een tweede concurrent voor Stoffels plaatsje is de Brit Lando Norris, die ook uit het McLaren Young Drivers Program komt en momenteel testrijder is voor het team. Tegenover Norris heeft Stoffel wel het voordeel dat hij de wagen kent. Daarnaast staat de jonge Brit momenteel ‘slechts’ tweede in het Formule 2-kampioenschap, de wachtkamer voor de F1, en rijdt hij naar eigen zeggen zijn slechtste seizoen ooit. Niet bepaald hoopgevend wanneer je een plaatsje in de F1 wil claimen …

3. Piste Alonso

De kans dat ploegmaat Fernando Alonso bij McLaren vertrekt, is reëel. Alonso is de problemen bij het Britse team immers meer dan beu. Volgens insiders zou hij niet geïnteresseerd zijn in het vrije zitje bij Red Bull, maar eerder een overstap naar de Indycar overwegen. Alonso zou immers graag de Indy500-race uit dat kampioenschap winnen en zo de mythische ‘triple crown’ overwegen (winst in de F1 GP van Monaco, de 24u van Le Mans en de Indy500). En indien Alonso vertrekt, stijgen de kansen van Stoffel. Het lijkt immers onwaarschijnlijk dat een zoekend team als McLaren het volgende seizoen zou aanvatten zonder iemand die de wagen van dit jaar (en al zijn problemen) kent.

4. Weg bij McLaren?

Waar kan onze landgenoot naartoe indien het verhaal bij McLaren voor hem eindigt? De beste optie lijkt Sauber. Teambaas Vasseur is immers fan van Stoffel. Hij werkte al met hem samen bij GP2-team ART en hij liet zich meermaals ontvallen dat Stoffel de meest getalenteerde rijder was die hij ooit in zijn team had.

Maar voordat Stoffel aan de slag kan bij Sauber, moet er natuurlijk plaats gemaakt worden. Charles Leclerc zou de overstap kunnen maken naar Ferrari, al ziet Sebastian Vettel daar liever Kimi Raikkonen blijven. De Fin schikt zich immers makkelijker in de rol van tweede rijder dan jonge wolf Leclerc. Het stoeltje van Marcus Ericsson dan? Intrinsiek is Stoffel zeker sneller dan de Zweed, maar die brengt wel ettelijke miljoenen sponsoring met zich mee, ook niet onbelangrijk voor een staartteam als Sauber.

De andere mogelijke vrije plaatsjes lijken alvast minder nadrukkelijk weggelegd voor Stoffel. Indien Gasly opschuift van Torro Rosso naar Red Bull, zal hij waarschijnlijk vervangen worden door een ander jeugdproduct van dat laatste team. En de plaatsjes bij Force India zullen vooral afhangen van wie het team zal kopen. Indien Lawrence Stroll dat doet, zal hij zijn zoon Lance in de bolide plaatsen waardoor er een plaats vrijkomt bij zijn huidige team, Williams. Al zit ook dat team financieel niet in de beste positie en zullen zij eerder een paydriver kiezen boven iemand met de intrinsieke kwaliteiten van onze landgenoot. De opties lijken voor Stoffel dan ook beperkt en indien de dominoblokjes de volgende weken verkeerd vallen, zit zelfs een exit uit de koninginnenklasse van de autosport erin. Laten we vooral hopen dat dat scenario uitblijft.