Bij DS maken ze zich op voor een stevig productoffensief, dat ons de komende jaren zes nieuwe modellen zal brengen. Op het Salon van Parijs stelt de constructeur alvast deze DS 3 Crossback voor, een compacte crossover die zowel benzine, diesel als elektriciteit lust.

De jongens van Different Spirit – zo weet je ook waar de afkorting DS tegenwoordig voor staat – weten dat het beter moet. Hun eerste wapenfeiten als onafhankelijk merk binnen de PSA-portefeuille leverden lang niet het verhoopte succes op, al heeft de komst van de DS 7 Crossback ons wel geleerd dat er muziek in het Franse premiummerk zit. Ook deze DS 3 Crossback zou wel eens de juiste snaren kunnen raken: het is een compacte SUV (dan zit je sowieso gebeiteld), hij ziet er origineel uit, en hij komt – verrassing – ook in een volledig elektrische versie, net nu het momentum voor EV’s grondig lijkt te keren.

Het design van de 4,12 meter lange vijfdeurs (nog een wezenlijk verschil met zijn voorganger) is op z’n zachtst gezegd even wennen, al vormt de DS 3 Crossback wel een eigenzinnig alternatief in een segment waar slechts enkelingen nog boven het maaiveld durven uitsteken. Vooral de B-stijl, die de typerende vin van de huidige DS 3 herneemt, de verzonken deurgrepen en de gewelfde motorkap met DS Wings bezorgen de Fransoos een best wel apart en chic uiterlijk. Binnenin opteert DS voor de diamantvormige accenten die we eerder al zagen op de grotere DS 7 Crossback. Ook de vijf interieursferen – ‘Inspirations’, pardon – zijn opnieuw van de partij.

Full éléctrique

Bij de lancering van de nieuwe DS 3 Crossback – we spreken de eerste helft van 2019 – zal het motorenaanbod uitsluitend uit klassieke verbrandingsmotoren bestaan. Zo is er de gekende 1.2 PureTech-driecilinder met 100 of 130 pk, maar evenzeer een nieuwe 155 pk-versie die gekoppeld wordt aan een achttrapsautomaat. Verrassend genoeg blijft er met de 100 pk sterke 1.5 BlueHdi ook een dieselmotor in de catalogus.

Op de grootste verrassing is het echter nog wachten tot eind 2019, wanneer de volledig elektrische DS 3 Crossback E-Tense zijn opwachting maakt. Die rust, net als de elektrische variant van de toekomstige Peugeot 208, op het nieuwe CMP-platform van PSA. Voor de aandrijving zorgt een 136 pk sterke elektromotor, die zijn jus haalt uit een accupakket met een capaciteit van 50 kWh. Volgens de nieuwe WLTP-cyclus zou dat moeten resulteren in een rijbereik van zo’n 300 kilometer. Nu nog een ‘correcte’ prijs, en we zien de toekomst voor DS plots al heel wat rooskleuriger in…