15 procent van de Belgen pendelt meer dan twee uur per dag

560

De Belg offert alsmaar meer kostbare vrije tijd op aan zijn dagelijkse woon-werkverplaatsingen, zo blijkt uit onderzoek van SD Worx. En toch… is het merendeel van de pendelaars nog steeds niet geneigd om dichter bij huis te gaan werken.

Gemiddeld zijn we al langer dan veertig minuten onderweg… enkel, welteverstaan. De stijging valt (deels) te verklaren door het feit dat er alsmaar meer Belgen zijn die meer dan 40 kilometer per dag afleggen. Dat aandeel steeg sinds 2010 van 28,3 procent tot 33,5 procent of één derde van alle Belgen. Dit zijn de opvallende conclusies uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 2500 werknemers in België.

– Gemiddeld bedraagt de pendeltijd in België 1u20 min per dag;
– Vijftien procent doet er zelfs 2 uur of langer over;
– Een derde van alle Belgen legt meer dan 40 km per dag af;
– Van wie langer dan 1,5 uur per dag onderweg is, zegt bijna 10 procent actief op zoek te zijn naar een andere job.

Ondanks het toegenomen fileleed blijft de drempel om van werk te veranderen om mobiliteitsredenen, bijzonder hoog. “We zien weliswaar een verband met de verloopintentie, maar enkel als de pendeltijd boven de 90 minuten uitsteekt”, vertelt Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij SD Worx. “Zo zijn medewerkers die anderhalf uur of langer per dag onderweg zijn, actiever op zoek naar een andere werkgever. In de categorie die anderhalf uur of langer onderweg is, stijgt het aandeel actief zoekenden naar 8 procent. Zij die minder lang onderweg zijn, zijn maar half zo actief op zoek.”