De R8, één van de modellen die naar onze bescheiden mening het eeuwige leven verdient, laat zijn carrière niet hypothekeren door nieuwe WLTP-regeltjes. Integendeel: een nieuwe upgrade moet de machtige V10 nog wat harder doen bruisen.

Wie ons een beetje volgt, weet dat de Audi R8 tot één van onze grote favorieten behoort. Het is dan ook één van de laatste auto’s die blijft zweren bij een atmosferische V10, één die onverstoorbaar blijft doorrazen tot de begrenzer ingrijpt… bij 9.000 t/min. Groot was dan ook onze vreugde toen we vernamen dat de R8 voortaan naar de WLTP-pijpen danst zonder de 5,2 liter-V10 met gerobotiseerde S-Tronic transmissie in te ruilen voor een kleiner, drukgevuld exemplaar.

Sterker nog: de Audi R8 wint zelfs wat pk’s in het krachthonk (570 tegenover 540), terwijl de R8 Performance (de nieuwe R8 Plus, zeg maar) voortaan 620 paarden (+10) en 580 Nm (+20) totaliseert. Daarmee klimt de topsnelheid naar 331 km/u, terwijl de spurt vanuit stilstand richting 100 km/u voorbij is na 3,1 seconden. Naast sneller optrekken zou de nieuwe R8 bovendien ook wat efficiënter moeten stoppen, met dank aan gewijzigde ABS- en ESP-systemen die de remafstand aan 100 km/u met 1,5 meter verkleinen. Carbonkeramische remschijven staan nog steeds op de optielijst.

In detail

Het spreekt voor zich dat de nieuwe R8 heel wat technologische nieuwigheden van het merk met de vier ringen adopteert, zoals een actieve antirolstang vooraan, een opnieuw gekalibreerde elektromechanische stuurinrichting en een nieuwe ophangingsgeometrie. De verschillende rijmodi zouden voortaan ook voelbare verschillen qua rijgedrag genereren, naast de Dry, Wet en Snow-modus komt er ook een nieuwe Performance-setting.

Tot slot geeft Audi nog mee dat de supercar voortaan is uitgerust met een partikelfilter, maar over concrete emissiecijfers laten de Duitsers ons daarentegen nog even in het ongewisse. De bestelboekjes voor de nieuwe R8 zullen geopend worden tijdens het eerste trimester van 2019.