Al een klein jaar is Cupra een zelfstandig submerk van Seat. Eentje dat gekend is voor sportievere versies van Seat, maar in de toekomst zouden ook eigen modellen tot de mogelijkheden behoren.

Cupra wil tegen 2020 immers vier verschillende modellen bouwen. Daar hoort de dit jaar gelanceerde Cupra Ateca vanzelfsprekend bij, maar ook de Seat Leon en Leon ST krijgen een Cupra variant (als Cupra Leon en Cupra Leon ST welteverstaan, vandaag bestaat al de Seat Leon Cupra, kwestie van de zaken nog wat moeilijker te maken). Op nieuws over de Cupra Leon is het waarschijnlijk wachten tot na de onthulling van de nieuwe Seat Leon tijdens het Autosalon van Genève.

Cupra AtecaDe Leon-familie en de Ateca zullen in de volgende twee jaar ook gezelschap krijgen van één of twee totaal nieuwe modellen. Eén daarvan is een SUV-coupé, een model dat Seat  niet in de eigen rangen heeft en waarvoor Cupra dus sowieso geen leentjebuur kan spelen. Het andere model staat geafficheerd als “Cupra Special Model”, dat geeft natuurlijk gigantisch veel mogelijkheden.

Oude getrouwe of nieuwe jongen?

In het verleden kreeg de Seat Ibiza bijvoorbeeld een Cupra-versie, het zou dus geen wonder zijn moest de kleine Spanjaard vroeg of laat een “echte” Cupra worden. Een andere mogelijkheid is dat de jonge constructeur zich op een elektrisch avontuur stort, iets waar de benaming “Special Model” toch wat meer op wijst. In dat geval kan Cupra alvast leren van haar Leon e-racer, een radicale elektrische racewagen die het voorstelde tijdens het Salon van Genève van dit voorjaar. Die wagen is gebaseerd op de Leon uit het TCR-kampioenschap en levert een continu vermogen van zowat 400 pk. Al zou de elektromotor wel kunnen pieken tot maar liefst 680 eenheden.