Lynk & Co laat Volvo Gent ‘lynks’ liggen

415

Lynk & Co, het Chinese merk dat in 2015 werd opgericht door de Zhejiang Geely Holding Group – ook eigenaar van Volvo Cars en van Geely – zal vanaf eind 2019 uiteindelijk toch geen wagens produceren in Gent. De plannen zijn ‘om macro-economische redenen’ uitgesteld. Vandaag is Lynk & Co voor 50% in handen van Geely, 30% van Volvo Cars en 20% van de Zhejiang Geely Holding Group.

Sinds eind vorig jaar wordt het merk gecommercialiseerd in China, iets wat in 2019 ook in Europa zou moeten gebeuren. In 2020 zouden de Verenigde Staten volgen. “Dit nieuwe merk heeft een groot potentieel in Europa en we zijn blij dat Lynk & Co kan profiteren van de technologische en industriële expertise die Volvo doorheen de jaren heeft opgebouwd”, verklaarde Håkan Samuelsson, President & CEO van Volvo Cars nog in maart.

Na de bocht van 180 graden die Lynk & Co maakte, stelt een woordvoerder van Volvo toch gerust: “Er zal geen impact zijn op de tewerkstelling in Gent, noch op de nakende commercialisatieplannen van Lynk & Co in Europa.” Door de groeiend macro-economische onzekerheid – denk maar aan de hogere Amerikaanse importtarieven voor Chinese producten – ziet de groep zich niettemin genoodzaakt zijn wereldwijde productieplanning opnieuw onder de loep te houden.