BMW M850i Night Sky: Beierse meteoriet

880

Je hebt er wellicht niet al te veel van gemerkt (tenzij je Frank Deboosere heet en/of de nacht hebt doorgebracht bij je plaatselijke volkssterrenwacht), maar afgelopen nacht heeft onze planeet een stevige regenbui van meteorieten getrotseerd. Het resultaat? Onnoemelijk veel vallende sterren… en een hemelse vingeroefening met de groeten van BMW Individual.

Uiteraard heeft het ene niet veel met het andere te maken, behalve het feit dat BMW met zijn M850i Night Sky het ‘buitenaardse’ maatwerk van zijn Individual Manufaktur nog eens onder de aandacht wilde brengen. De Beierse bespoke-afdeling kreeg dit keer de opdracht om de nieuwe 8 Reeks wat extra ‘sterallures’ te bezorgen, met het heelal als onuitputtelijke bron van inspiratie.

Space Oddity

Het resultaat van BMW Individual luistert naar de naam M850i Night Sky, een unieke creatie met interieurelementen gemaakt van meteorietenmateriaal, buitenaardse patronen en een verlicht sterrenstelsel op de middenconsole, een knipoog naar de fictieve LED-sterrenhemel die zusterbedrijf Rolls-Royce in zijn dakbekleding verwerkt.

Aan de buitenzijde herkennen we (althans, de wetenschappers onder ons) het naar de Oostenrijkse natuurkundige Alois von Beckh Widmanstätten vernoemde Widmanstätten-patroon, een driehoekige structuur die ontstaat wanneer meteorietbrokstukken doorgezaagd, gepolijst en met salpeterzuur bewerkt worden. Zowel de spiegelkappen als de koelsleuven krijgen een gelijkaardige vormgeving mee. Zeg trouwens geen willekeurig geplaatste driehoekjes tegen het Widmanstättenpatroon.

3D-geprinte remmen

Om het allemaal nog wat ‘buitenaardser’ te maken, neemt BMW – net als Bugatti – zijn toevlucht tot 3D-printing voor het vervaardigen van de aluminium remklauwen, die tot 30 procent lichter zouden zijn dan gegoten exemplaren. Die verlaging van het onafgeveerde gewicht zou ook de rijdynamiek van de 530 pk sterke luxecoupé nog verder moeten verfijnen. Wellicht is dat ook het enige dat we later op een productie-BMW zullen terugzien. En wil je toch per se zo’n Widmanstättenpatroon op de spiegelkappen van je volgende 318d? Gewoon even bellen naar BMW Individual.