Salon van Brussel 2019: praktische info

641

Van vrijdag 19 tot en met zondag 27 januari opent Brussels Expo de deuren voor de inmiddels 97e Brussels Motorshow, in de volksmond beter gekend als het jaarlijkse autosalon. De komende dagen en weken staan op AutoBuzz.be logischerwijze grotendeels in het teken van ons nationale autofeest, maar beginnen doen we met de traditionele dienstmededelingen.

Net als in alle onpare jaren organiseert FEBIAC een Salon voor Lichte Bedrijfs-, Vrijetijdsvoertuigen en Moto’s (het zogeheten ‘kleine’ salon), wat betekent dat je dit jaar opvallend veel bestelwagens zult aantreffen op de verschillende salonstands. Word je niet meteen wild van nuttige laadgewichten en zijdelingse schuifdeuren, dan hoef je echter nog niet meteen te panikeren: zowat alle leuke auto’s (net als de onvermijdelijke SUV’s) passen namelijk moeiteloos onder de vrijetijdsparaplu. Bovendien loopt het Dream Cars Salon (Paleis 1) voor het eerst over de hele salonperiode, waardoor je je voor een beperkte meerprijs (3 euro in voorverkoop, 5 euro ter plaatse) kan gaan vergapen aan het meest exclusieve materiaal dat op de aardkloot te vinden is. Ook wij zijn overigens in datzelfde Paleis 1 te vinden, en dat heeft zo zijn reden: de snelste én duurste auto van het Salon staat bij ons geparkeerd, net als een speciale eregast met een ‘duivels’ kantje.

Premières

Onze eigen eyecatchers zijn uiteraard niet de enige argumenten die je de komende weken naar de Heizelpaleizen zouden moeten lokken, ook de andere exposanten hebben hun stinkende best gedaan om een aantal Belgische, Europese en zelfs wereldpremières naar Brussel te halen. Onder andere Ford, Opel, Mini, Range Rover en Skoda hebben een mondiale primeur te pakken, terwijl ook Porsche (met de nieuwe 911), BMW (met de X7) en Mazda (met de Mazda3) Brussel boven Genève verkozen voor een Europees salondebuut. Verschillende merken hebben ook al de komst van enkele spraakmakende concept cars voorgesteld, zoals de fantastische Peugeot e-Legend (foto onder) of de visionaire EZ-PRO (spreek uit: easy pro) van de buren van Renault.

Quanta costa?

Net als vorig jaar bedraagt de ticketprijs aan de kassa 15 euro. Wie zijn ticket online bestelt (tot en met 15 januari), geniet dit jaar van 10 procent ‘vroegboekkorting’, en vermijdt zo ook de wachtrijen aan de ingang. Er is wel slecht nieuws voor wie dit jaar met de auto naar het Salon trekt, want de parkeertarieven op de omliggende parkings zijn opgetrokken tot 10 euro. Daarmee wil de organisatie je natuurlijk aanzetten om alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken, zoals de B-Dagtripformule van de NMBS, of om te carpoolen met je vrienden. Wie geen vrienden heeft, kan nog steeds gebruik maken van de autodeelplatformen van Coyote of Carpool.be.

Openingsuren

Zoals daarnet al aangehaald loopt het Salon dit jaar van zaterdag 19 tot en met zondag 27 januari. Op vrijdag 18 januari is er echter al een persdag (die je uiteraard live kan volgen via AutoBuzz.be), gevolgd door een VIP-opening in de namiddag en een gala-avond. Vanaf zaterdag 19 januari is het salon dagelijks geopend voor het grote publiek van 10u30 tot 19u, met nocturnes (tot 22u) op maandag 21 en vrijdag 25 januari.