Carlos Ghosn houdt onschuld staande tijdens eerste hoorzitting

432

De gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn, die sinds 19 november in Japan wordt vastgehouden op verdenking van grootschalige belastingontduiking, is vandaag voor het eerst in het openbaar verschenen tijdens een publieke hoorzitting. Daarin wees de Braziliaan opnieuw alle aantijgingen van de hand.

Het was een sterk vermagerde Ghosn die geboeid en met een touw om zijn middel de rechtszaal in Tokio werd binnengeleid. De zitting kwam er op vraag van Ghosn’s advocatenleger, in een poging om een ‘trial by media’ te voorkomen. Vertrouwelingen van Ghosn beweren namelijk dat Japanse media zich voornamelijk laten leiden door informatie die door de Japanse justitieleden wordt uitgelekt. Ze klagen ook aan dat de Nissan-topman in ‘erbarmelijke omstandigheden’ wordt vastgehouden. Zo zou Ghosn in een onverwarmde isoleercel van vijf vierkante meter verblijven, zonder bed of televisie. Ook contact met zijn familie wordt pertinent geweigerd.

Schuldig, tot het tegendeel is bewezen

In tegenstelling tot het Westerse rechtssysteem, waarin verdachten onschuldig worden geacht tot ze schuldig worden bevonden, is het nu aan Ghosn om zijn onschuld te bewijzen. Toch lijkt het harde gevangenisregime vooral te bevestigen dat de Japanners Ghosn zo snel mogelijk op de knieën willen dwingen.

Lees hier de volledige verklaring van Carlos Ghosn: