Honda vreest hard brexit, neemt voorzorgen

547
2018 Civic i-DTEC Diesel

Naast de Britse autobouwers dreigen ook heel wat overzeese constructeurs met een productiefaciliteit in het Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen te worden door een hard brexit. Volgens persbureau Reuters heeft met name Honda de vlucht vooruit gekozen, met verstrekkende gevolgen voor de Civic-productie in Swindon.

Niemand die echt weet wat er begin april te gebeuren staat, nadat de Britten de Europese Unie voorgoed (?) gedag hebben gezegd. Desondanks – of net daarom – worden de pijnlijke gevolgen stilaan meet- en zichtbaar: tal van bedrijven en instellingen kiezen eieren voor hun geld, en ‘vluchten’ op hun beurt weg naar veiligere economische oorden binnen de EU-zone. Zelfs Jaguar-Land Rover heeft al een deel van zijn productie richting Slovakije verhuisd, en ook Nissan heeft zopas laten weten dat het zijn X-Trail nog liever in thuisland Japan dan in de fabriek van Sunderland laat bouwen.

Hamsteren

Ook de Honda-fabriek in Swindon, die de Europese versies van de Civic produceert, zal op 30 maart opstaan met een economische kater. Honda heeft namelijk al laten weten dat het de productieband zes dagen zal stilleggen om logistieke nachtmerries bij de douane te vermijden en zich te beraden over een nieuwe supply chain-strategie. In die optiek zijn de Japanners overigens al volop aan het hamsteren bij hun toeleveranciers, kwestie van de aangekondigde bottlenecks bij de douanediensten te omzeilen. Nog volgens Honda zou de export naar het Europese vasteland niet meteen in het gedrang komen.