Oranje boven: Mazda MX-5 30th Anniversary Edition

1283

Exact 30 jaar na de lancering van de allereerste Mazda MX-5 Miata op de Chicago Auto Show introduceren de Japanners op diezelfde Amerikaanse autobeurs een op 3.000 stuks gelimiteerde 30th Anniversary Edition van de huidige ND-generatie. En het beste nieuws… is dat hij ook naar België komt.

Een introductie behoeft hij natuurlijk al lang niet meer, onze favoriete speelkameraad uit Hiroshima. De voorbije 30 jaar is de kleine Mazda uitgegroeid tot de best verkochte roadster aller tijden, één die wereldwijd applaus oogst voor zijn pure rijsensaties en zijn toegankelijke karakter. Keerzijde van die medaille is dat de compacte zakjapanner misschien wat minder exclusief oogt dan pakweg een BMW Z4 of een Lotus Elise… tenzij je één van de 3.000 geplande 30th Anniversary Editions op de kop kan tikken.

De MX-5 30th Anniversary Edition komt standaard in het weinig discrete Racing Oranje, een kleur die exclusief is voorbehouden aan de verjaardagseditie. Ook de motor, de 2 liter-topbenzine van 184 pk, heb je niet te kiezen. De uitvoering dan? Zelfs dat niet, want Mazda heeft voor de Belgisch-Luxemburgse markt enkel klassieke roadsters met softtop in de aanbieding.

More than a number

Of de Japanse feestneus ook iets anders om het oranje lijf heeft dan een genummerd plakkaatje en een eigen koetswerkkleur? Jazeker. Zo rolt elke 30th Anniversary Edition op specifieke Rays-velgen met remklauwen van Brembo (voor) en Nissen (achter), krijgen de versies met handbak aangepaste Bilstein-dempers en worden de Mazda-zetels ingeruild voor wat beter ondersteunende Recaro-exemplaren met alcantara bekleding. Inmiddels heeft de invoerder ons ook laten weten dat er 124 exemplaren voorzien zijn voor de Belgisch-Luxemburgse markt, met een prijskaartje van 31.990 euro. De leveringen starten in het najaar.