Live in Genève: Mercedes-Benz zegt SLC vaarwel met Final Edition

709

Het einde voor de Mercedes-Benz SLC wenkt, zij het slechts na een passend eresaluut: maak kennis met de Mercedes-Benz SLC Final Edition.

Er was eens een tijd waarin iedereen – autobouwers inclusief – droomde van een compacte cabrio met stalen wegklapdak. Vandaag zijn de Peugeot 207 CC’s, Lexus SC430’s en Opel Tigra Twintops van deze wereld niet langer dé remedie tegen een midlifecrisis, maar hoogstens interessant speelgoed op de tweedehandsmarkt. Uitzondering op die regel is de Mercedes-Benz SLC – tot 2016 gekend als SLK – want die is de voorbije 23 jaar dapper in de catalogus blijven staan. Toch lijkt het erop dat ook Das Haus het stilaan gehad heeft met de nodeloos complexe en niet altijd even betrouwbare dakmechanismes, getuige deze volledig uitgedoste ‘Final Edition’.

Zonnetje in huis

We weten niet of er veel mensen echt op zitten te wachten, toch kan je de SLC Final Edition in een knalgele ‘Sun Yellow’-tint laten spuiten die verwijst naar de lanceringskleur (Yellowstone, voor de kenners) van de allereerste SLK. In totaal zijn er vijf verschillende kleuren beschikbaar, standaard afgewerkt met zwart- of chroomkleurige accenten en een AMG Line-pakket. Dat laatste omvat onder meer bijgewerkt bumperwerk, een met 10 millimeter verlaagde ophanging, grotere remmen met geperforeerde schijven en specifieke 18-duimers met vijfspakig velgdesign. Binnenin houdt Mercedes-Benz het beduidend soberder – het blijft tenslotte een afscheidsmodel – met zwart-grijze zetels uit nappalader, inlegstukken met carbonlook en de obligate Final Edition-logo’s op de hoofdsteunen.   

Ook onder de motorkap bleek geen plek voor folietjes (neen, de SLK 55 AMG komt nooit meer terug), waardoor we het met de gekende motorisaties uit de huidige SLC moeten stellen. De SLC 180 zal in ons land weliswaar niet worden aangeboden, klanten hebben de keuze uit de SLC 200 met 184 pk, de SLC 300 met 245 pk of de 367 paarden sterke SLC 43 AMG. De verkoop van de Final Edition gaat volgende maand al van start.