National Classic Tour: 20 jaar en twee edities in 2019

444

Een van de oudste en meest charismatische oldtimerrally’s van het land viert zijn nieuwe voordeur met een dubbel evenement.

Het is al 20 jaar geleden dat Masterswitch zijn eerste National Classic Tour organiseerde. Dit evenement, uniek in België, is voorbehouden aan oude … en zeer oude wagens. De National Classic Tour is immers één van die weinige Belgische evenementen die de vooroorlogse wagens, de befaamde Pre-Wars, alle eer aandoet.

2019: een rijkgevuld jaar

Langs de meest selectieve routes van België en doorheen de mooiste regio’s van Europa – en omgekeerd – zal de verjaardag dit jaar gevierd worden. Eerst met een typisch Belgisch evenement, van 5 tot 7 april in de regio rond Francorchamps en nadien in het zuiden van Frankrijk, meer bepaald van 8 tot 11 mei.

National Classic Tour Revival

Met zijn focus op wagens die gebouwd werden tussen 1930 en 1965 stelt de National Classic Tour Revival een regelmatigheidsrally (Regularity) en een ballade voor. Dat laatste is vooral interessant voor zij die willen profiteren van de mooie landschappen en de sfeer rond het evenement zonder zich te moeten bezighouden met gemiddeldes en timings. De deelnemers in beide categorieën krijgen wel hetzelfde, door Alain Lopes getekende parcours voor de wielen. Een verleidelijk voorstel, dat al zestig teams wist te overtuigen!

Regularity

Sportievelingen vinden dan weer hun plezier in de 18 etappes tellende Regularity: 252 kilometer tegen de tijd, twee prologen op vrijdag (één op de openbare weg van het oude circuit van Francorchamps, de tweede op het nieuwe circuit). Zaterdag trekt het peloton dan weer van Francorchamps richting de provincie Luxemburg en het domaine des Fierlant à Freux, om tegen het einde van de dag terug te keren naar Francorchamps. Tijdens de laatste etappe wordt koers gezet richting Brussel via de Limburgse boomgaarden, met een halte aan het Château van Duras om te finishen aan het Ter Kamerenbos na een onderneming van 550 km.

National Classic Tour Provence

Het tweede evenement vindt plaats in Frankrijk tussen de Luberon en de Provence, van 8 tot 11 mei. Het zal worden opengesteld voor wagens die dateren van voor 1955. De rally werd National Classic Tour Provence gedoopt en is een puur recreatief evenement, een pure ballade met nadruk op de geneugten des levens … maar daar komen we in een volgend artikel op terug!