Vochtvreter Auto: Beste Vochtvreters voor in de Auto

Je kent het vast wel: wil je gaan rijden, kan je niks zien doordat je ramen beslagen zijn. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Je probeert alles om weer wat meer zicht te krijgen, maar niks helpt. Heel vervelend! Vooral als je haast hebt. Daarom is een vochtvreter een handig idee voor in de auto. Zo kan jij met heldere autoramen de weg op!

Hoe werkt een vochtvreter?

Beslagen autoruiten kunnen voor irritatie en gevaarlijke situaties op de weg zorgen. De ramen beslaan door te veel vocht: dat kan dus komen door het regenachtige weer, die sporthanddoek die nog op de achterbank ligt, of het waterflesje in je dashboardkastje. Daarnaast kan ook de lucht uit je ademhaling en kleding de auto vochtig maken. Omdat het vocht niet weg kan uit de auto, beslaan je ruiten. Een vochtvreter is een bakje waarvan de bovenkant een beetje open is. In het bakje zitten korrels van calciumchloride. Deze korrels trekken vocht aan. Als er vocht in de lucht zit, trekken de korrels dit aan en zetten ze het om in water. Dit water is vervolgens te vinden in het bakje van de vochtvreter. Alle vochtvreters werken op dezelfde manier, het enige verschil zit hem in de vorm en grootte van de vochtvreter. Zo zijn er grotere vochtvreters met meer inhoud, maar ook kleinere modellen met minder inhoud. Er zijn ook vochtvreters verkrijgbaar voor in de auto en vochtvreters met een bepaalde geur zoals bijvoorbeeld lavendel.

Hoe lang gaat een vochtvreter mee?

Hoe lang het bakje mee gaat hangt af van hoe vochtig de ruimte is waarin de vochtvreter staat. In principe gaat het zakje met calciumchloride korrels in een vochtvreter ongeveer drie a vier maanden mee. Mocht het bakje niet meer genoeg vocht opnemen, kan je een navulling van de korrels kopen. Hierna kan je de vochtvreter weer optimaal gebruiken.

Is een vochtvreter effectief?

Als je last hebt van veel vocht in de auto, is een vochtvreter zeker een effectieve manier om de vochtigheid in een ruimte te reguleren/verminderen. Hoe goed het werkt hangt echter wel af van de plaats waar je het bakje neerzet en de temperatuur van de ruimte. Als de temperatuur laag is, condenseert de lucht en word het vocht minder snel opgenomen door de calciumchloride. Ook als de luchtcirculatie erg groot is, werkt een vochtvreter minder goed. Een vochtvreter werkt het beste in een ruimte waar de lucht stil staat.

De beste vochtvreters voor in de auto

Hieronder zetten wij een aantal goede vochtvreters voor je op een rijtje! Zo kan jij veilig aan het verkeer deelnemen.

  1. Vochtvreter van Pingi

Dit is misschien wel een van de beste vochtvreters die er is. De vochtvreter van Pingi is onmisbaar in het herfst/winterseizoen en gaat de strijd aan met jouw beslagen ramen. Deze vochtvreter trekt het vocht gemakkelijk aan en laat via een indicator zien wanneer het bakje vol is. Ook kan je deze ontvochter vaker gebruiken; lekker duurzaam! Na zes minuten in de magnetron op 600 Watt kun je de vochtvreter weer opnieuw gebruiken. De Pingi ziet er ook nog eens prima uit.

2. Vochtvreter van de ANWB

Een andere vochtvreter die goed bekend staat onder consumenten is de auto ontvochter van de ANWB. Dit kusentje kan tot wel vierhonderd milliliter aan vocht opnemen. Leg dit kussentje ergens in je auto en je zult geen last meer hebben van beslagen ramen, muffe geuren, elektronicaschade of schimmel. Een erg handig kussentje én een echte must voor in de auto!

3. Vochtvreter van de Action

Ook de Action verkoopt een goede en goedkope vochtvreter. Dus, wil je niet te veel geld uitgeven? Dan is de ontvochter van de action voor slechts 1,50 euro misschien wel wat voor jou. Ondanks de goedkope prijs doet dit zakje wel zijn werk. Doe het zakje in een plastic bakje of schaaltje en zet het ergens in je auto. Je kunt het beste meerder zakjes in je auto zetten, omdat het niet zo groot is.

Ga zelf aan de slag!

Ben je een beetje handig en heb je zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je ook zelf gemakkelijk een vochtvreter maken! Misschien heb je de volgende producten gewoon in huis, keukenzout, sicila korrels en behangplaksel? Handig en goedkoop!

Aan de slag met rijst of kattenbakkorrels

Dit is wel een heel makkelijke manier om een eigen vochtvreter voor in de auto te maken. Vul een oude sok met rijst of kattenbakkorrels en leg deze in de auto. Je hebt vast nog wel ergens wat rijst in de kast staan of misschien wat kattenbakkorrels over van je kat. Knoop de sok goed dicht en je hebt binnen een hand omdraai een eigen vochtvreter gemaakt.

Aan de slag met keukenzout

Het is erg makkelijk om een vochtvreter te maken met keukenzout. Dit komt omdat zout erom bekend staat goed vocht te kunnen opnemen. Je hebt naast het zout ook een koffiefilter en een sponsje nodig. Scheur het koffiefiltertje open zodat hij niet meer dubbel is en knip hem in dezelfde maat als de spons. Leg dan het koffiefilter op de spons in een bakje en strooi er flink wat zout overheen. Plaats vervolgens het bakje ergens in de auto waar het stevig kan staan, bijvoorbeeld in de bekerhouder.

Aan de slag met silica korrels

Bij het kopen van nieuwe kleding of schoenen kom je ze vaak tegen: van die kleine zakjes met korreltjes erin. Deze zakjes zitten er speciaal in om het vocht op te vangen. Verzamel een aantal van deze zakjes en leg ze in je auto. Je zult zien dat dit ontzettend goed werkt tegen vocht en schimmel.

Aan de slag met behangplaksel

Behangplaksel als vochtvreter? Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ook dit is heel makkelijk te maken. Zet een pakje behangplaksel met een gaatje bovenin in je auto en het vocht zal verdwijnen. Vervang het bakje om de paar weken voor het beste resultaat.