De Formule 1 behoort tot één van de meest populaire sporten ter wereld en tegelijkertijd is het ook één van de duurste. In tegenstelling tot lichamelijke sporten zoals voetbal, atletiek, schaatsen en meer, is de Formule 1 immers een mechanische sport waarbij de coureur slechts een tandwiel in een veel groter geheel is. De coureur heeft natuurlijk zijn kwaliteiten, maar is erg afhankelijk van het materiaal dat hij ter beschikking heeft. De opbouw en ontwikkeling daarvan is dan weer afhankelijk van het budget dat een team heeft en dat is waar sponsoren een belangrijke rol spelen. En dat heeft de gokindustrie uitermate goed door.
Diverse merken in de Formule 1
Waar de Formule 1 in de vroege jaren zijn sponsorgeld vooral bij oliemaatschappijen en sigarettenfabrikanten vandaan haalde, is dat tegenwoordig compleet anders. Er is een nieuwe golf geweest van sponsoren die zich ook aan de Formule 1 verbinden. Zo zijn cryptoplatformen erg in de sport geïnteresseerd, alsook softwarebedrijven én de gokindustrie is niet langer meer weg te denken uit de sport. Dat is een interessante ontwikkeling, want waarom is de Formule 1 nu precies zo aantrekkelijk voor deze gokmerken? Die zetten hun marketingoffensief natuurlijk breed in, maar Formule 1 lijkt hier een steeds grotere rol in te gaan spelen.
Het beste voorbeeld is PokerStars, die je bij vrijwel elke race her en der ziet terugkomen via reclameborden langs de circuits. Deze partij heeft inmiddels al een paar jaar een deal met de Formule 1 en sinds 2021 is het zelfs de officiële gokpartner van de koningsklasse van de autosport. Dat is echter lang niet het enige, zo hebben McLaren en PartyPoker ook een deal gesloten en daardoor is dat merk terug te zien op de bolides van Daniel Ricciardo en Lando Norris. Sinds Liberty Media de Formule 1 heeft overgenomen in 2017, is de deur opengezet voor dit soort partners en dat wordt duidelijk aangegrepen door de gokindustrie.
De grote hamvraag is echter waarom de Formule 1 nu precies zo interessant is voor dit soort bedrijven en daarnaast: hoe gaat de sport zelf om met wedden op de Formule 1?
Past niet bij de sport..!?
Het ironische in de boven gestelde vraag is eigenlijk dat het antwoord juist ligt in het feit dat het jaren niet is toegestaan. Voordat Liberty Media eigenaar werd van de Formule 1, was het Bernie Ecclestone die de scepter zwaaide. Hij heeft sponsoren uit de gokindustrie namelijk voor 40 jaar uit de Formule 1 geweerd, omdat hij van mening was dat het glamoureuze imago van de sport om zeep zou helpen.
Weddenschappen en sport gaan al decennialang uitstekend samen. Sterker nog, er wordt al honderden jaren op sport gewed, dus het was eigenlijk best vreemd dat dit bij de Formule 1 zo buiten de deur gehouden werd. Maar verwar het niet met de werkelijkheid. Weddenschappen zijn altijd al beschikbaar geweest via diverse online casino’s, het enige verschil is dat er nooit voor geadverteerd mocht worden.
Nu Ecclestone niet langer een rol speelt binnen de Formule 1, zijn de deuren weer opengezet en dat maakt dat diverse partijen die zich hierin specialiseren, zich aan de sport verbinden. En dat is allesbehalve een uitzondering, want dat gebeurt in ontzettend veel sporten. De Formule 1 lijkt het ook te omarmen, want er is nagenoeg geen negatief geluid uit de teams gekomen. En waarom zouden ze ook, partnerschappen levert ze immers sponsorgeld op en in deze sport waarin het om miljoenen draait, is het alleen maar gunstig om meer partners aan boord te hebben.
Onvoorspelbaarheid van de sport
Nu partnerschappen weer mogelijk zijn, zal er naar verwachting een flinke groei komen op dit vlak. De eerste partijen zijn al aan boord en het is een kwestie van tijd tot er meer volgen. Maar ook het wedden op de Formule 1 zelf is buitengewoon interessant, omdat de sport behoorlijk onvoorspelbaar is. Althans, het is meer onvoorspelbaar geworden in 2021 dankzij het waanzinnig spectaculaire seizoen tot zover.
Met Max Verstappen en Lewis Hamilton is het een strijd op het allerhoogste niveau en waar inzetten op Hamilton in het verleden de meest logische keuze was, is dat vandaag de dag niet langer het geval. De onvoorspelbaarheid zit hem nu meer in het feit dat er veel dingen gebeuren. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat de Grand Prix op Spa-Francorchamps slechts een paar ronden lang zou zijn? Of beter nog, dat George Russell met zijn Williams op het podium zou eindigen?
Een ander scenario: Esteban Ocon die zijn eerste overwinning op zijn naam schreef door in Hongarije als eerste over de streep te komen. En zo zijn er meer bijzondere situaties geweest in het seizoen tot op heden en dat maakt het wedden op de Formule 1 eens te leuker. De strijd is echt aan, teams zijn aan elkaar gewaagd, er gebeuren gekke dingen en dat maakt het voor de liefhebbers des te interessanter om een gokje te wagen.
En dat is precies waarom het voor gokondernemers interessant is, het is een sport van wereldklasse met genoeg variatie en interessante wedopties om aan te bieden. Dat wordt nu extra gepromoot door een meer intensieve samenwerking met de Formule 1 en zo is het cirkeltje na ruim 40 jaar weer helemaal rond.