Zo werkt een elektrische auto

Een elektrische auto is natuurlijk de toekomst. Waar je met een ‘normale’ auto langs het tankstation moet voor benzine, diesel of LPG, kun je een elektrische auto opladen. Opladen gaat via een laadpaal of een snellaadpaal. Deze vind je vaak ook bij tankstations, want als je onderweg bent, wil je natuurlijk wel snel weer door. Deze punten noemen ze laadstations. In deze blog vertellen we jou meer over elektrische auto’s en hoe ze werken. 

Voordat we je meer vertellen over bijvoorbeeld een laadpaal aan huis en hoe het bij een tankstation in zijn werk gaat, vertellen we je graag meer over de werking van de elektrische auto. Een benzineauto werkt tenslotte alleen als er brandstof in de benzinetank zit. Door deze brandstof kan je je auto laten bewegen. Dit is een ingewikkeld proces waarbij de verbrandingsmotor zorgt voor een perfecte timing waardoor er een chemische reactie ontstaat. Er ontstaat hierdoor beweging en jij kan wegrijden. Maar voor een elektrische auto is er een accu nodig en geen tank meer. Deze accu kun je vergelijken met een lithium-ion-accu die ook in je laptop of smartphone zit. Alleen dan een flink zit groter natuurlijk. Er zit elektriciteit in en die wordt omgezet in beweging waardoor jij wederom lekker kunt gaan rijden. En dat gebeurt al flink; in Nederland rijden er meer dan 170.000 volledig elektrische auto’s.

Het nieuwe tanken

Waar je vroeger dus naar het tankstation ging voor benzine, diesel of LPG ben je nu vooral op zoek naar een laadstation. Je kan een elektrische auto gewoon opladen, door middel van een laadkabel. Er is vaak een bepaalde tijd nodig wanneer de accu weer opgeladen is. Dit duurt dus wel langer dan wanneer je snel even tankt. Veel tankstations hebben wel een snellaadpaal, op deze manier kun je sneller weer door. Hiervoor heb je wel een abonnement nodig. Ze leverancier van de stroom moet tenslotte weten wie er moet betalen en hoeveel.

Je kan ook kiezen voor een laadpaal bij je huis, hier kan een laadspecialist je bij helpen. Je betaalt dan niet direct voor de aanleg en het onderhoud van de laadpaal, dit wordt doorberekend in het tarief per kWh. Een laadpaal bij je huis is praktisch, omdat je niet afhankelijk bent van andere plekken voor het opladen van je auto. Daarnaast hoef je nooit zonder een lege accu te staan, omdat je elke avond je elektrische auto kunt opladen. Er is ongeveer 6 tot 10 uur nodig voor je accu weer vol is.